Välj språk

Välj Språk i listan för att få hela sidan översatt till ditt språk.

Skatteverket
Läs mer om skatteavdrag för ROT-avdrag på Skatteverkets hemsida.
Rotavdrag för företag och kunder
Förteckning över tjänster
Företagare
Företagare
Konsumentverket KO
Ladda hem standardavtal från konsumentverket.
Hantverkarformuläret 09 Allmäna bestämmelser vid rep & ombyggnad
Entreprenadkontrakt ABS 09 vid ny eller tillbyggnad
Ändringar och tilläggsarbeten ABS 09
Allmänna bestämmelser Entreprenad kontrakt ABS 09


Artiklar
Ut med mörket och damm och in med färg!

 

Att måla om är det enklaste sättet att tillföra ny energi hemma och just nu är det färg som gäller i inredningen. Trenden spretar dock åt några olika håll. Pastelltoner och grått har varit de två största trenderna under hösten både på möbler och väggar. Men kanske är pastellerna på väg att fasas ut.

- Blått är min bästa tips inför våren. Jag tror att vi kommer att få se en hel palett med blå toner, allt från ljust himmelsblå till indigo kombinerat med vitt. säger Yvonne Karlsson, certifierad färgsättare på Alcro.

 

Den vita färgen är och kommer alltid att vara stor hos oss i norr. När man lever i mörker en stor del av året är det naturligt att vilja tillföra ljus. Det sitter liksom i ryggmärgen.

- Jag vurmar naturligtvis för mer färg i våra svenska hem. Men det är absolut inget fel på vitt. Man kan alltid bryta den i någon nyans – antingen mot grått eller mot gult. Det ger i alla fall lite effekt, säger Yvonne Karlsson.

Men hon kommer också med argument för att inte välja vitt nästa gång det ska målas om. Helt vita väggar kräver ganska mycket av omgivningen för att det ska kännas trevligt inomhus. Färg och mönster är mer förlåtande med hur det ser ut i övrigt.

Man kan också måla väggarna i olika färger. Enklast är det att hålla sig till olika nyanser av samma färg, exempelvis en mörkare och en ljusare ton. Vi har också vant oss vid att arbeta med fondväggar, och man kan resonera på samma sätt med målade väggar som när man väljer att tapetsera en vägg i ett rum.

- Just nu är trenden väldigt tillåtande och personlig, så man kan egentligen välja vilka färger som helst. Allra bäst är naturligtvis att välja det som passar ens stil. Men om man väljer två olika nyanser bör man göra vackra skarvar där färgerna möts, säger Yvonne

Karlsson.

 

Även Jenny Åkesson på Nordsjö vill slå ett slag för målade väggar i inredningen. Om man har en bra grund kan man på några timmar förändra intrycket av ett rum med hjälp av färg. Samtidigt gör det inte så mycket om man ångrar sig efter ett tag eftersom man alltid kan måla om igen.

- Det finns också ett otroligt utbud av färgnyanser. Möjligheterna att hitta exakt den färg man längtar efter är goda. Bara här hos oss finns det cirka 6 000 nyanser att välja bland, säger hon.

Men det gäller att vara noga med grundarbetet om man vill ha ett bra resultat. Är ytan slät är det mycket roligare och enklare att måla. Ett tips är också att ha alla verktyg på plats och att välja penslar och tejp med kvalitet.

– Det största missen är att slarva med grunden. Men annars är det enkelt och billigt att måla. Låt kreativiteten flöda och sätt färg på tillvaron, råder Jenny Åkesson.

 

Så väljer du färg

- Förstärk känslan i rummet. Om ditt vardagsrum är en plats för avkoppling kanske du väljer en jordnära eller gröna nyans. Om det i stället är en plats för aktivitet kanske valet faller på gult eller rött.

- Vitt finns numera i mängder av nyanser. En kombination av flera vita färgtoner kan ge en fin effekt.

- Samla familjen och gör en moodboard för att komma fram till en färgskala. Riv ut från tidningar och kika på sajter som Pinterest. Välj ut det ni tycker bäst om. Kombinera och klistra upp på ett A5-ark. Om det exempelvis är grönska och natur som dominerar på arket är det kanske den gröna färgskalan som man ska hålla sig till.

- Tänk på att färgen oftast upplevs ljusare och starkare när den kommer upp på väggen. Köp gärna en provburk och måla färgen på en större bit av en vägg eller på en bräda innan du bestämmer dig definitivt.

- Titta på färgen i rummet som den ska målas i. Allt för att få rätt ljus.

 

Källa: BT bostad

 

Färgleverantörer på offertsvar.se hittar du här >>>

Läs mer...
 
Behöver man verkligen ångspärr under trägolvet vid golvvärme?
Behöver man verkligen ångspärr under trägolvet vid golvvärme?

Ja, Golvbranschen, GBR rekommenderar att alltid lägga ett fuktskydd i samband med trägolv på golvvärme, så länge det inte innebär att det blir dubbla tätskikt.

Fuktskydd läggs för att skydda trägolvet mot fukt som kan tränga upp nedifrån. Fukt har stor inverkan på trägolv, det sväller vid fuktpåverkan och krymper då det blir torrt.

Om den relativa fuktigheten i underlaget är stor kan man behöva lägga en fuktspärr, se nedan. Viktigt att tänka på är att det aldrig är bra med dubbla tätskikt, eftersom man då kan stänga in fukt mellan. Kontrollera därför att inget fuktskydd redan finns längre ner i konstruktionen.

Vid exempelvis mellanbjälklag i trä är fuktigheten i undergolvet sällan stor. Kanske är det inte nödvändigt i alla situationer, men det är dock Golvbranschens rekommendation att alltid lägga ett fuktskydd i samband med trägolv på golvvärme. Detta står även i den allmänna material- och arbetsbeskrivningen för husbyggnadsarbeten (AMA Hus 08) som ges ut av Svensk Byggtjänst.

 

Förhöjd risk för fuktvandring

Det finns en förhöjd risk för fuktvandring i samband med golvvärme, framförallt då du stänger av golvvärmen. I konstruktioner med otillräcklig underliggande isolering finns den förhöjda risken även när man slår på golvvärmen. Risken för fuktvandring minskas genom att se till att plattan/bjälklaget har någon grad högre temperatur än marken/omgivningen.

 

Följ trägolvsleverantörens anvisning

Tänk på att om du gör avsteg från leverantörens monteringsanvisning är det du som blir ansvarig om ett eventuellt fel uppstår till följd av att du lagt golvet på ett annat sätt än rekommenderat. Rådgör med din trägolvsleverantör om du är osäker.

 

Det finns två olika typer av Fuktskydd

Ångspärr = Åldersbeständig plast, cirka 0,2 mm tjock. Detta är den vanligaste typen av fuktskydd och hindrar transport av vattenånga. Används då den relativa fuktigheten i undergolvet överskrider 60%.

Observera dock att vid golv på mark, på bjälklag över varmt eller fuktigt utrymme, där värme- eller varmvattenstammar ligger nära golvbeläggningen eller vid golv på golvvärme är rekommendationen att lägga en ångspärr även om RF understiger 60%.

Fuktspärr = Kan vara exempelvis luftspaltbildande skivor av HD polyeten eller polypropen eller en luftspaltsbildande profilerad plastmatta, cirka 2-10 mm tjock. Denna används normalt i till exempel källarutrymmen eller vid platta på mark, där man kan misstänka tillskjutande fukt eller tidigare har haft problem med fukt. Används på betonggolv där den relativa fuktigheten överstiger 95%.

Källa: Golvbranschen

 
Tätskiktsfolie på våtrumsskivor
Tätskiktsfolie på våtrumsskivor

Det finns en mängd olika våtrumsskivor med olika egenskaper på marknaden och det har länge rått en viss förvirring kring hur man ska hantera den ena eller andra. Nu har skivbranschen enats om en gemensam metod för att fastställa hur våtrumsskivorna är beskaffade och hur de fungerar ihop med olika typer av tätskikt, det vill säga ett system med kompatibilitetstester.

– Det har varit svårt för entreprenörerna att veta vilken skiva man ska välja och hur en skiva fungerar ihop med olika typer av tätskikt. Det var det som gjorde att vi startade detta projekt, säger Esa Erkkilä på BKR som drivit projektet tillsammans med GVK.

– Skivleverantörerna har genomfört kompatibilitetstester och med hjälp av testet identifierat skivytans karaktär, sugande eller ej sugande. I skivleverantörens monteringsanvisning kan man läsa om skivan är sugande eller ej sugande och om det behövs någon typ av förbehandling eller ej innan man monterar tätskiktsfolien, något som hittills har varit väldigt svårt för entreprenörerna att få klarhet i. Vi har haft möten regelbundet med skivleverantörer sedan ett och ett halvt år tillbaka. Förutom kompatibilitetstest så har branschen för våtrumsskivor enats om vilka materialegenskaper som ska verifieras och redovisas.

 

På www.bkr.se finns en lista med kompatibilitetstestade våtrumsskivor som rekommenderas. Listan kompletteras vartefter nya skivor/leverantörer uppfyller kraven i den nya rutinen.

 

Källa: Byggkeramikrådet

 
När du ska köpa hus

När du ska köpa hus

Som köpare är du ansvarig för att göra en noggrann undersökning av huset. Du köper huset i det skick det är i vid köptillfället och det går inte att få pengar tillbaka i efterhand för fel eller brister som du skulle ha upptäckt vid besiktningen.

Bild på ett hus med en till salu-skylt Förutom den byggnadstekniska besiktningen är det också viktigt att du undersöker huset ur energisynpunkt. Här får du tips på vilka områden du ska vara extra uppmärksam på.

Energideklaration - säljarens ansvar

Från och med den 1 januari 2009 måste alla småhus ha en energideklaration senast vid försäljningstillfället. Som köpare bör du därför se till att huset är energideklarerat. Om en säljare av en villa inte kan visa upp en energideklaration när köpekontraktet skrivs, har köparen rätt att göra en deklaration på säljarens bekostnad.

I energideklarationen får du en sammanfattning över byggnadens energianvändning och en jämförelse med andra liknande byggnader. Dessutom får du förslag på kostnadseffektiva åtgärder som är framtagna för just detta hus och som kan minska dess energianvändning.

Vill du ha hjälp att tolka innehållet i energideklarationen kan du kontakta din kommunala energirådgivare.

Uppvärmningssystem

Av den totala energianvändningen i ett hus går ca 60 procent till uppvärmning. Alltså har husets uppvärmningssystem stor betydelse för din ekonomi.

Några frågor att fundera på:

  • Har huset ett vattenburet värmesystem? Det ger dig möjlighet att välja mellan flera olika värmekällor, eller att kombinera olika system.
  • Har huset direktverkande elvärme? Då blir urvalet av värmekällor mindre, om du inte drar nya ledningar för ett vattenburet system och sätter in vattenburna radiatorer.
  • Hur gamla är delarna i värmesystemet? Tänk på att allt har en begränsad livslängd. En panna kan behöva bytas ut efter 20 år, termostater och radiatorventiler i ett vattenburet system efter 10-15 år.

 

Isolering

Ta reda på hur tjock isoleringen är i huset och om grund, ytterväggar eller vindsbjälklag har tilläggsisolerats. Det ger dig viktig information om möjligheten att minska husets energiåtgång för uppvärmning.

 

Fönster

Mycket värme försvinner genom husets fönster. Energiåtgången påverkas både av fönstrens area och av dess konstruktion. Ta reda på vad det är för fönster på huset. Är fönstren utbytta, fråga efter deras U-värde. Ju lägre U-värde ett fönster har desto mindre värmeförluster har det.

Nya energieffektiva fönster har ett U-värde på 1,1 eller lägre medan treglasfönster utan isolerbåge har ett U-värde på 2,0. De flesta äldre hus har fortfarande tvåglasfönster med ett U-värde på 3,0. De isolerar alltså tre gånger sämre än ett energieffektivt fönster.

 

Ventilation

God ventilation är mycket viktigt för att huset och du som bor i det ska må bra.

Hus som är byggda före 1970 ventileras för det mesta genom ett självdragsystem. Det innebär att ny luft kommer in genom ventiler och otätheter i huset och uppvärmd luft lämnar huset genom ventilationskanaler i till exempel murstocken och genom frånluftsventil från badrummet.

Hus som är byggda 1980 och senare har vanligtvis ett mekaniskt frånluftsystem som ger dig möjlighet att återvinna värmen i ventilationsluften.

 

Varmvattenberedare

En välisolerad varmvattenberedare är nödvändig för att kunna hålla nere kostnaderna för uppvärmning av vatten. Äldre varmvattenberedare är ofta dåligt isolerade.

Undersök om varmvattenberedaren är lagom stor så att den täcker ditt hushålls behov. En förrådsberedare som rymmer 200 liter räcker oftast för en familj med två vuxna och två barn.

Det är även bra att ta reda på om det finns möjlighet att koppla varmvattenberedaren till andra energikällor, en solfångare till exempel.

 

Kranar och duschmunstycken

En femtedel av villahushållets energi används till varmvatten. Du kan minska både vattenmängd och energiåtgång med nya resurseffektiva vattenkranar och duschmunstycken. Kontrollera därför ålder och modell på de kranar som finns i huset.

 

Vitvaror

Ta reda på så mycket du kan om vitvarorna i huset. Skillnaden i energianvändning mellan gamla och nya vitvaror är ofta mycket stor. Fråga om kyl, frys, diskmaskin och tvättutrustning nyligen är utbytta och vilken energimärkning de har. Alla vitvaror ska numera energimärkas enligt EU:s sju effektivitetsklasser från A till G, där en A-märkt produkt är bäst ur energisynpunkt medan en produkt som har fått G är sämst. För några produktgrupper finns även klasserna A+, A++ och A+++.

 

Länktips: Värmepumpar. Solenergi. Energibesiktning, Energideklaration, Fönsterbyte, Värmepumpar, Vitvaror, Ventilation

 
«FörstaFöregående12345NästaSista»

Sida 1 av 5




Senaste offerter

Använd offertsvar!

  • Enkelt och gratis
  • Mycket stort kontaktnät av proffs
  • För privatpersoner, företag eller myndigheter

Givande samarbete

Offertsvar.se samarbetar dels med Bosidan.se, Rotavdrag.se och Hushållstjänster.se, dels med en mängd hantverkare, tjänsteutövare och andra experter. Oavsett vilken tjänst du behöver kan du genom Offertsvar snabbt få kontakt med rätt företag, utan egen kostnad.

 

Annons